Zelf de lekkerste tomaten in eigen tuin kweken

Tomaten, je hebt ze in vele kleuren en soorten. Van cherrytomaten en pruimtomaten tot vleestomaten. Ga jij voor de ‘Red Profusion’, ‘Tumbling Tom’ of ‘Sugargloss’. De keuze is reuze. Tomaten kweek je gemakkelijk in eigen tuin of op het balkon. De tomatenplant is niet moeilijk zelf te kweken en daardoor beginners friendly. We vertellen je graag hoe je zelf de lekkerste tomaten in je eigen tuin kan laten groeien. Lees je mee?

Wanneer kun je het best tomaten kweken?

We raden het je niet aan om later te zaaien dan half mei, wanneer je later zaait dan is de kans groot dat de oogst klein is, want de vruchten krijgen minder tijd om te rijpen. Wil je zeker zijn dat jij het hele oogstseizoen vruchten hebt? Dan kun je de zaadjes voorzaaien wanneer het buiten nog te koud is. Over het algemeen kun je het onderstaande schema aanhouden:

  • Binnen zaaien: van eind maart / begin april tot half mei

  • Naar buiten: vanaf half mei / begin juni

  • Oogsten: augustus / september

Zo zaai je jouw tomatenzaadjes

Stop een laagje zaai- en stekgrond in turfpotjes of in een kweekbak. Doe ongeveer 1 tot 3 zaadjes per potje in de grond. Stop de zaadjes op 0,5 centimeter diep in de grond. Zet de potjes in een ruimte waar het minimaal 20 graden is of dek de potjes af met wat vershoudfolie. Als het goed is, komen de zaden binnen een week op. Zet de opgekomen zaailingen meteen op een lichte plek. Als ze niet genoeg licht krijgen, dan worden de zaailingen te lang waardoor het later minder sterke planten zijn. Dat willen we natuurlijk niet hebben!

Tijd om jouw tomatenplantje te verpotten

Hebben de zaailingen naast de eerste 2 kiemblaadjes ook 2 echte blaadjes? Zet ze dan elk in hun eigen grotere potje. Zo krijgen ze de ruimte om flink wat wortels aan te maken. Gebruik nu wel potgrond met voeding, want dat hebben ze nodig om lekker te kunnen groeien. Vanaf half mei kunnen de tomatenplantjes ongeveer naar buiten toe. Maar wees in het begin wel voorzichtig. Zet de plantjes steeds iets langer buiten en haal ze ‘s nachts weer naar binnen. Na een week laat je ze ook ’s nachts buiten staan. De plantjes moeten langzaam wennen aan de sterkte van de zon, de wind en de koudere temperatuur in de nacht.

Tomaten oogsten

Heeft jouw tomatenplant de eerste vruchten? Good job! Als de tomaten van groen naar dieprood zijn verkleurd, dan kun je ze oogsten. De oogst duurt van het begin van de zomer tot en met begin oktober. Heb je in oktober nog groene tomaten aan je plant? Dan is het aan te raden om te vruchten groen te plukken en ze binnen te laten rijpen op een zonnig plekje.

Tomaten in alle soorten en maten

Hopelijk weet je nu van begin tot eind hoe je een tomaat moet kweken. Nu moet je alleen je zaadjes nog uitkiezen. Bij Vegs & Flowers hebben wij maar liefst 14 verschillende tomatenzaden in ons assortiment. Is de Red Profusion misschien wat voor jou? Of ga jij voor een bijzondere Coeur de Boeuf tomaat ‘Arawak’? Het kan allemaal. Benieuwd naar nog meer moestuintips? Bekijk dan onze vorige blog waarin we je 5 praktische moestuintips geven.