5 tips om te starten met je eigen moestuin

Het is logisch als je niet precies weet hoe je een moestuin moet beginnen, want er komt best veel bij kijken. Vegs & Flowers weet als geen ander hoe overweldigend een moestuin in het begin kan zijn. We helpen je graag een handje en hebben daarom 5 praktische tips voor je opgesteld. Zo ben jij goed voorbereid en klaar om te starten met een eigen moestuin. Wij zeggen altijd: een goede voorbereiding is het halve werk.

Tip 1: Bepaal wat voor moestuin je wilt

Het is belangrijk om goed na te denken over hoe je jouw moestuinavontuur gaat starten. Komt je moestuin in de volle grond of in potten en/of bakken op het balkon? Heb je een grote tuin? Dan kun je overwegen om een deel van de tuin tot moestuin om te toveren. Heb je een kleine tuin of alleen een balkon? Dan zijn potten en bakken een handige manier om toch te tuinieren. Kijk goed wat voor jou het meest praktisch is en wat het best bij jouw situatie past.

Tip 2: Maak de bodem klaar

Komt jouw moestuin in de volle grond? Dan is het belangrijk dat je de grond goed klaarmaakt voordat je een moestuin begint. Als de bodem niet gezond is, is de kans groot dat jouw avontuur al snel weer stopt. Verwijder onkruid en zorg dat je voldoende compost aan de grond toevoegt. Is je grond heel arm aan voedingsstoffen? Dan is het slim om ook wat mest toe te voegen aan de bodem. Als je klaar bent om te zaaien, is het wel belangrijk om de grond een beetje los te maken.

Tip 3: Zaden bestellen

Het is aan te raden om van tevoren een moestuinplan te maken. Zo zorg je dat je de oppervlakte optimaal gebruikt en nooit met een leeg stukje grond of een lege pot komt te zitten. Ook weet je dan precies wat je dat jaar gaat kweken en voorkom je dat je te veel of te weinig zaden aanschaft. Wanneer jouw moestuinplan klaar is, kun je zaden bestellen van gewassen die je graag in je moestuin wilt hebben. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij onze bloemzaden, kruidenzaden of groentezaden. gaat Nu gaat het moestuinleven écht beginnen.

Tip 4: Voorzaaien van zaden

Het is slim om sommige zaden voor te zaaien. Zo kunnen de plantjes alvast groeien terwijl het buiten nog te koud is. Zo zorg je dat deze gewassen dat jaar ook daadwerkelijk nog vruchten gaan geven. Het is ook mogelijk om bepaalde zaden direct in de volle grond te zaaien. Vooral bij wortel- en knolgroenten is het niet nodig om voor te zaaien. Je kunt dan de wortels en/of toekomstige knol beschadigen.

Tip 5: Water geven

Het is vooral belangrijk om voldoende water te geven als je in potten teelt. De grond in deze potten droogt heel snel uit, helemaal met warm weer. Bij hoge temperaturen is het aan te raden elke dag water te geven. In de volle grond is het een ander verhaal. Vooral direct na het zaaien en tijdens de bloei is water een belangrijke voedingsbron. Verder wil je ze vooral niet te veel verwennen met een regelmatige watergift. Wanneer je dit doet maak je van jouw planten ‘luie’ planten. Als planten minder vaak water krijgen, maken de planten sterke wortels om zelf op zoek te gaan naar iets te drinken. Sterke wortels betekent sterke planten. Deze planten kunnen tegen een stootje en groeien goed.

Vragen? Stel ze gerust aan Vegs & Flowers

Hopelijk helpen we je met 5 tips op weg met de voorbereidingen voor je eigen moestuin. Heb je nog vragen? Stel ze gerust. Bij Vegs & Flowers geven wij graag advies en antwoord op al je vragen. Ben je op zoek naar zaden voor in de moestuin? In onze webshop hebben we een groot aanbod groentenzaden, bloemzaden en kruidenzaden. Maar ook pootgoed waarmee je heerlijke, verse aardappelen kweekt. Succes met je moestuin!