Hoe plant je dahlia’s in een pot?

Een plant zo kleurrijk en zonnig als de dahlia kom je niet vaak tegen. Je hebt de dahlia in verschillende kleuren en patronen, de een nog mooier dan de ander. Dahlia’s zijn gemakkelijke planten om te laten groeien. Regelmatig krijgen wij bij Vegs & Flowers de vraag of een dahlia ook in een pot gekweekt kan worden. Dat kan zeker! In dit blog leggen we je graag uit hoe je gemakkelijk een dahlia opkweekt in een pot. Heb je bijvoorbeeld een balkon, een kleine tuin of niet zo veel ruimte? Zet je dahlia’s dan in potten. Met de juiste omstandigheden en een beetje verzorging, geniet je de hele zomer van je dahlia’s in potten.

Basistips om een dahlia succesvol te laten groeien

Om de dahlia succesvol te laten groeien tot een gezonde plant hoef je slechts met drie dingen rekening te houden:

  • De dahlia houdt van het zonnetje

  • Dahlia’s kunnen niet tegen vorst

  • Een dahlia drinkt veel water

Dahlia’s zijn ijzersterke planten die uit knollen groeien. Dahliaknollen kan je rond midden mei buiten zetten, dan heb je de hele zomer plezier van deze vrolijke bloemen. Maar let op! Dahlia’s kunnen niet tegen koude temperaturen en zijn dus niet winterhard. Wil je volgend jaar weer genieten van deze plant? Dan moet je de knol voor de eerste grote vorstperiode uit de grond halen.

1. Welke dahlia kies je?

Vooral dwerg en laag groeiende dahlia’s zijn geschikt om in potten te kweken. Die blijven goed van vorm en hebben geen enorme pot nodig. Een enkele knol heeft ongeveer 30 tot 60 centimeter ruimte nodig. Dit betekent dat je vaak maar 1 dahliaknol per pot kan planten.

2. De juiste pot voor jouw dahlia

Je kunt allerlei potten kiezen, maar let erop dat het water in de pot wel weg kan lopen. Dahliaknollen houden beslist niet van natte voeten. Ook moet de pot minimaal 30 centimeter breed zijn.

3. Wanneer kan ik dahlia’s het beste zaaien?

Dahliaknollen kun je het beste binnen rond medio april tot leven brengen. Dit heet voorzaaien. Op deze manier zal de plant ook eerder bloeien. Na de laatste nachtvorst, kun je de pot met jouw dahlia volledig buiten plaatsen.

4. De juiste potgrond voor dahlia’s

Leg over de gaten van de pot scherven van oude terracotta plantpotten of stenen. Leg daarop een laagje hydrokorrels of grind. Vervolgens kun je universele potgrond in de pot doen. Maak een kuil vrij voor je knol. Plant de knol niet te diep, maar ongeveer 2 centimeter onder de potgrond. Zet de knol in het midden van de pot rechtop met de oude steel naar boven.

We hopen je zo voldoende informatie te geven over het verzorgen van jouw dahlia en hoe je deze het best in een pot kan laten groeien. Benieuwd naar alle mooie dahliaknollen die wij te bieden hebben? Je vindt ze in de moestuinwebshop van Vegs & Flowers. In de zaaikalender voor bloemen is een handig overzicht te zien wanneer je jouw dahlia het best kan poten.