Wanneer starten met voorzaaien van zaden?

Herken je dat? In de winter begint het alweer kriebelen om de tuin in te gaan. Vaak wil je zo vroeg mogelijk starten, terwijl het buiten nog erg koud is. Die winter duurt ook wel lang als je het ons vraagt. Bij Vegs & Flowers krijgen we regelmatig de vraag wanneer je het beste kan beginnen met voorzaaien en wat de voor- en nadelen zijn. Wij vertellen het je graag!

Waarom voorzaaien?

Je vraagt je misschien af waarom je jouw zaden zou moeten voorzaaien. Het grote voordeel van het voorzaaien van bepaalde gewassen is simpelweg dat je er dat jaar ook gelijk echt van kunt oogsten. Veel planten hebben namelijk zeker een paar maanden nodig om sterke planten te worden. Waarna ze vervolgens ook bloemen geven waar later de vruchten aan vormen. Neem bijvoorbeeld een tomaat. Het proces van zaaien tot oogsten duurt bijna een half jaar.

En dan is een tomaat nog vrij snel met het geven van vruchten. Pepers, paprika’s en aubergines ondergaan namelijk een langer proces van zaadje tot vrucht. Start je bij deze gewassen pas met het zaaien in mei, dan kun je een oogst wel op je buik schrijven. Het is tegen die tijd gewoon te koud en te nat. Daarnaast schijnt er te weinig zon aan het einde van het jaar om nog vruchten te produceren. Het is natuurlijk anders als je een kas hebt. Met een kas kun je het seizoen een stuk verlengen door eerder te beginnen en langer door te gaan. Toch is starten in mei dan alsnog laat.

Zaden te vroeg zaaien

Toch is het niet verstandig om té vroeg te zaaien. Zaai je in de winter al komkommers of tomaten, dan worden de planten op een gegeven moment enorm groot. Dit komt omdat het binnen natuurlijk lekker warm is. Helaas mogen deze planten, die je binnen eerst voorkweekt, nog lang niet naar buiten. De standaardregel in de moestuinwereld is om dit pas na ijsheiligen te doen. Dit betekent dat je de planten buiten uitplant als de nacht- en dagvorst weg is. Dat is rond half mei. Zaai je dus al vroeg in de winter voor, dan verblijven de plantjes dus een lange tijd bij jou binnen. Laat je vooral niet gek maken doordat je anderen wel al vroeg in de winter ziet zaaien. Geduld is een schone zaak.

Zaaikalender voor het hele jaar

De conclusie is: begin zo rond februari tot april met voorzaaien van jouw zaden. Dan kunnen alle planten die binnen opgekweekt zijn vervolgens vanaf half mei naar buiten.

Wij geven wel als tip mee om het weerbericht goed te bekijken. Zorg ervoor dat je de plantjes niet al naar buiten verplaatst als er nog vorst op komst is. De plantjes moeten eerst rustig wennen aan de koudere temperatuur. Dit heet afharden. Overdag wanneer de temperatuur wat hoger is zet je de plantjes naar buiten en ’s nachts zet je ze lekker binnen neer. Wanneer je dit ongeveer een week doet zijn de plantjes gewend aan de kou. Vervolgens kun je ze daarna echt buiten uitplanten.

Benieuwd wanneer je onze zaden binnen kunt voorzaaien? Bekijk dan onze zaaikalender voor een duidelijk overzicht. Je vindt hier de ideale zaaitijd voor kruidenzaden, groentezaden en bloemzaden.