Welke moestuinzaden zaaien in de lente?

Wil je deze lente beginnen met moestuinen maar weet je niet waar te beginnen? No problemo! Vegs & Flowers helpt je graag een handje op weg. Groenten hebben elk hun eigen moment van inzaaien in de moestuin. We vertellen je graag per lentemaand welke groenten en kruiden er gezaaid kunnen worden en waarom dit zo is. Hopelijk maakt dit het kiezen van jouw moestuinzaadjes een stuk makkelijker.

Maart roert zijn staart… Welke moestuinzaadjes kan ik zaaien in maart?

Rond eind maart kunnen de eerste gewassen direct de grond in. De zon zal zich langzaam steeds vaker laten zien. Toch kan het ’s nachts nog vriezen. Kies daarom alleen zaadjes die tegen deze temperaturen kunnen. Denk hierbij aan spruitjes, radijs, wortelen en peultjes. De temperatuur is rond eind mei hoog genoeg voor deze gewassen om te overleven. Vind je het toch nog wat spannend die koude temperaturen? Dan kun je natuurlijk ook binnen voorzaaien. Ook kan de vensterbank deze maand perfect zijn voor de wat gevoelige gewassen zoals aubergine, komkommer, broccoli en paprika.

April doet wat hij wil… Deze zaadjes kunnen in april gezaaid worden

April is een echte zaai- en plantmaand. Maar kan soms ook verraderlijk zijn. Het kan namelijk nog koud zijn of zelfs vriezen in de nacht. In de maand april kan je de aardappels, bloemkool, broccoli en slasoorten gerust in de volle grond planten. Mocht je een kas hebben dan is dit een veilige optie als de maand koud uitvalt. Anders kan je ook de zaden alvast binnen voorzaaien en iets later in de maand buiten uitplanten.

Mei doet er ook nog wat bij… In mei kunnen deze zaadjes de moestuin in

Mei is een perfecte maand om alle gewassen naar buiten te verplaatsen. De gevoelige gewassen moeten, als je deze buiten wilt uitzetten, eerst rustig wennen aan de koude temperatuur. Dit heet afharden, overdag zet je de gewassen buiten neer en in de nacht zet je ze weer binnen. Na een week kunnen ze in de grond worden geplaatst. Hoewel mei vaak een goede maand is om de moestuin te vullen is het wel aan te raden om de temperatuur in de gaten te houden. Bij courgettes, komkommers, sperziebonen, kruiden en maïs is het belangrijk dat je er zeker van bent dat de nachtvorst is verdwenen. Deze gewassen zijn namelijk niet zulke liefhebbers van kou en kunnen daardoor afsterven.

Met deze tips hopen we je een handig overzicht te hebben gegeven van de zaden die je in de lente kan zaaien. Wil je nog meer zien? Bekijk dan onze zaaikalender, hierin kan je een jaaroverzicht zien van de zaden die je per maand kan zaaien. Veel plezier in je moestuin!